Aπό τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αυλής
Υλικά για το φύλλο
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 ποτήρι νερό
- 100gr σουσάμι καβουρδισμένο & κοπανισμένο
Υλικά για τη γέμιση
- 300gr φουντούκια κοπανισμένα
- 300gr φουντούκια κοπανισμένα
- 300gr αμύγδαλα καβουρδισμένα & κοπανισμένα
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 300gr καρύδια κοπανισμένα
- 100gr σουσάμι καβουρδισμένο & κοπανισμένο
- 100gr σπόροι παπαρούνας
- 1/2 κουαλάκι γλυκού πιπέρι
- 1/2 ποτήρι μέλι
Υλικά για το σιρόπι
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι νερό
- 1/2 ποτήρι πετιμέζι
- 1/2 ποτήρι μέλι
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε μαλακή ζύμη με τα παραπάνω υλικά και την μοιράζουμε σε τρία μέρη. Ετοιμάζουμε και τη γέμιση με τα αντίστοιχα υλικά.
Ετοιμάζουμε μαλακή ζύμη με τα παραπάνω υλικά και την μοιράζουμε σε τρία μέρη. Ετοιμάζουμε και τη γέμιση με τα αντίστοιχα υλικά.
Σε ένα μέτριο λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο και πάνω απλώνουμε τη μισή γέμιση. Σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο και καταβρέχουμε με λίγο νερό.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι, χαράζουμε ρόμβους και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου μισή ώρα. Μέχρι να κρυώσει λίγο το γάστριν, ετοιμάζουμε το σιρόπι και περιχύνουμε το γλυκό.
* Το κρητικό γάστριν, προέρχεται από την αρχαία λέξη γαστήρ, δηλαδή κοιλιά και υπάρχει από τη Μινωική εποχή. Η συνταγή περιγράφεται στο έργο "Δειπνοσοφισταί" (ΙΔ, 647-648) του αρχαίου Έλληνα Αθηναίου. Το φυλλωτό γλυκό το έφτιαχναν κυρίως για τους νέους λόγω εξαιρετικής διατροφικής αξίας, με απλά υλικά, παρμένα από τη φύση. Περιείχε σταρένιο αλεύρι, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σπόρους παπαρούνας, μέλι και πετιμέζι.