Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ένας μοναδικός συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που έρχεται και ολοκληρώνεται με την υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες , οι οποίες είναι ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα για την πρόληψη της βλάβης των κυττάρων και την προστασία από ασθένειες.
Τι θα χρειαστείτε για τη σαλάτα με μαυρομάτικα
- Μαυρομάτικα φασόλια φυσικά. Θρεπτικά, εύπεπτα και μαγειρεύονται τόσο γρήγορα.
- Λαχανικά, πολλά λαχανικά. Χρησιμοποιώ αγγούρι, ντοματίνια, κολοκυθάκια (ναι τρώγονται ωμά σε σαλάτα), κρεμμύδι φρέσκο και ξερό, καρότα. Αυτά είναι τα λαχανικά που έχω κατά κύριο λόγο στο ψυγείο μου όμως μπορείτε να προσθαφαιρέσετε ό,τι θέλετε.
- Πορτοκάλι. Εκτός από τα λαχανικά χρησιμοποιώ και πορτοκάλι όχι μόνο γιατί είναι πολύ θρεπτικό γιατί ολοκληρώνει γευστικά τη σαλάτα και πρέπει να υπάρχει σε κάθε μπουκιά.
Τι θα χρειαστείτε για τo dressing
- Ελαιόλαδο.
- Μουστάρδα βιολογική. Προσοχή στα συστατικά της να μην περιέχει ζάχαρη. Ωστόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σκόνη μουστάρδας που θα έχετε διαλύσει μέσα σε νερό ή να την παραλείψετε. Dressings.
- Βαλσάμικο ξίδι. Κι εδώ θα πρέπει αν προσέξετε τα συστατικά για να μην περιέχει καραμελόχρωμα.
- Λεμόνια. Θα χρειαστούμε το χυμό τους.
- Νερό που έβρασαν τα φασόλια αλλά αν αφηρημένοι το πετάξετε κατά το σούρωμα απλά βάλτε νερό.
- Κουρκουμά. Ένα superfood στη σαλάτα μας με μοναδική γεύση.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 10 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 25 λεπτά
Για τη σαλάτα:
500 γρ μαυρομάτικα φασόλια
2 αγγούρια μικρά
2 κολοκυθάκια μικρά
1 κρεμμύδι μέτριο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το πράσινο μέρος
20 ντοματίνια
2 καρότα μικρά
1 γλυκό πορτοκάλι μεγάλο (ή και 2)
1 χούφτα baby σπανάκι (μόνο για μεγαλύτερα παιδιά)
αλάτι (μόνο για παιδιά άνω του έτους)
πιπέρι
Για το dressing:
100 ml ελαιόλαδο
½ κούπα ζουμί όπου έβρασαν τα φασόλια ή νερό
2 λεμόνια, το χυμό
1 κ.γ. κουρκουμά
2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
1 κ.σ. μουστάρδα βιολογική (προαιρετικά)
αλάτι (μόνο για παιδιά άνω του έτους)
Για τα φασόλια:
1. Ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε στη χύτρα (ή σε κατσαρόλα) μαζί με νερό.
2. Βράζουμε για πέντε λεπτά με ανοιχτό το καπάκι.
3. Μετά από 5’ τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
4. Βάζουμε πίσω στη χύτρα τα μαυρομάτικα μαζί με νέο κρύο νερό να τα σκεπάζει και κλείνουμε τη χύτρα.
5. Βράζουμε για 6’ από τη στιγμή που θα σηκωθεί η βαλβίδα σε χαμηλωμένη φωτιά. (Στην περίπτωση που τα βράσουμε σε κατσαρόλα βράζουμε για περίπου 20-25’).
6. Όταν περάσουν τα 6’ απομακρύνουμε τη χύτρα από το μάτι και αποσυμπιέζουμε για να ανοίξουμε τη χύτρα.
7. Σουρώνουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε να κρυώσουν, ενώ κρατάμε στην άκρη ½ κούπα από το νερό που έβρασαν τα φασόλια.
Πώς κόβουμε τα λαχανικά:
8. Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε το καρότο στη λεπτή μεριά του τρίφτη.
9. Κόβουμε τα κολοκυθάκια, τα αγγούρια και τα ντοματίνια σε μικρά κυβάκια.
10. Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. (Αν θέλουμε πιο ήπια γεύση μπορούμε να αχνίσουμε ή να τσιγγαρίσουμε το κρεμμύδι αντί για να το βάλουμε ωμό.)
Για τη σύνθεση της σαλάτας:
11. Στο μπολ όπου τρίψαμε τα καρότα προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα βρασμένα μαυρομάτικα, το αλάτι και το πιπέρι.
12. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα με απαλές κινήσεις να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
13. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing και ανακατεύουμε ξανά με απαλές κινήσεις και πάλι.
14. Σερβίρουμε κρύα προσθέτοντας λίγες σταγόνες λεμόνι σε κάθε πιάτο.
Για το dressing:
15. Σε ένα δοχείο βάζουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί και να δέσουν όλα τα υλικά. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και στο multi.
Tips:
Aλατίζουμε τα φασόλια κατά τη σύνθεση της σαλάτας και όχι κατά το βράσιμο για να μην σκληρύνει η φλούδα τους.
Τα μαυρομάτικα φασόλια θέλουμε να κρατάνε λίγο και όχι να λιώνουν.
Μπορούμε να αφήσουμε καμία ώρα τη σαλάτα με μαυρομάτικα στο ψυγείο μας να δέσουν όλες οι γεύσεις της απόλυτα και να την απολαύσουμε πραγματικά δροσερή, ειδικά αν πρόκειται για μία ζεστή μέρα.
Μπορείτε εάν προτιμάτε να τσιγγαρίσετε το κρεμμύδι για πιο ήπια γεύση!