Έρχεται η Καθαρά Δευτέρα και η παράδοση επιβάλλει χταποδάκι στο τραπέζι μας!
Ο Food Blogger • Σάκης Τολίκας • the_coook μας προτείνει για φέτος χταπόδι στιφάδο με κρασί και μέλι. Πρόκειται για μια πρωτότυπη και πεντανόστιμη συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Υλικά:
- 1 χταπόδι 500/1000 ενός κιλού περίπου
- 200 γρ. Pummaro ψιλοκομμένο τοματάκι / ΚΥΚΝΟΣ τομάτες ψιλοκομμένες
- 4 λευκά και 4 κόκκινα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
- 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
- 1/3 ποτήρι ποιοτικό ξίδι
- 1 κ.σ μέλι
- 2 φύλλα δάφνης
- 5-6 κόκκους μπαχάρι
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Σε κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γυαλίσουν και αρχίσουν να μαλακώνουν.
- Προσθέτουμε το χταπόδι ολόκληρο και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα, γυρνώντας το κι από τις δυο πλευρές.
- Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι στο οποίο έχουμε διαλύσει το μέλι.
- Προσθέτουμε το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, την τριμμένη ντομάτα, πιπέρι και λίγο αλάτι. Προσοχή στο αλάτι γιατί το χταπόδι βγάλει δική του αλμύρα, όποτε αν βάλουμε πολύ αλάτι μπορεί να γίνει πολύ αλμυρό.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 1-1,5 ώρα περίπου μέχρι να μελώσει το φαγητό και να μείνει μόνο με το λάδι του.