Διατροφή

Καλιτσούνια Λυχναράκια

Aπό τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πραισού "Η Αρχαία Πραισός"
 
Υλικά για τη ζύμη
- 300 ml λάδι
- 300 ml γάλα
- 500 γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- 3 μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- 1,5 κιλό περίπου αλεύρι
 
Υλικά για τη γέμιση
- 2,5 κιλά μυζήθρα γλυκιά
- 550 γρ. ζάχαρη
- 3 κουταλιές σούπας μέλι
- 4 βανίλιες
- κανέλα
- γαρύφαλα
- 2 αυγά
Ακόμα, χρειαζόμαστε αυγό χτυπημένο, ανθόνερο και κανέλα για να αλείψουμε και να τα πασπαλίσουμε.
 
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη και τα αυγά, τα ανακατεύουμε αρκετή ώρα με το χέρι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το γάλα και τις βανίλιες και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Αναμειγνύουμε τα μπέικιν με μια κούπα αλεύρι και τη ρίχνουμε στο μείγμα, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και σιγά - σιγά ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη για 30' περίπου να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη μυζήθρα.
 
Την μυζήθρα που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να την πλύνουμε από την προηγούμενη μέρα και να την αφήσουμε να στεγνώσει καλά. Αφού έχει στεγνώσει, την περνάμε από ένα μύλο που αλέθει και την κάνουμε σαν κρέμα.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά (ζάχαρη, μέλι, κανέλα, γαρύφαλα, βανίλιες και τα 2 αυγά χτυπημένα) και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις των χεριών μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια, τα πλάθουμε λίγο στο χέρι μας και τα περνάμε από τον μύλο για φύλλα, στο χοντρό έτσι ώστε να βγει ένα φύλλο πάχους περίπου 3 χιλιοστά. Το απλώνουμε και με ένα ποτήρι το κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια, διαμέτρου περίπου 10-12 εκ., βάζουμε μια καλή κουταλιά μυζήθρα στο κέντρο και την στρώνουμε με τα δάχτυλα ρίχνοντας απάνω μια σταγόνα ανθόνερο μέχρι να γίνει επίπεδη.
 
Στη συνέχεια, τα τσιμπάμε γύρω-γύρω και τους δίνουμε σχήμα, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Όταν γεμίσει το ταψί, αλείφουμε τα καλιτσούνια με ένα πινέλο με αυγό και τους ρίχνουμε λίγη κανέλα.
 
Στη συνέχεια, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°C για περίπου 45'. Όταν τα καλιτσούνια ροδίσουν και κάνουν πάτο, τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε σε ένα μέρος χωρίς υγρασία για να κρυώσουν και τους ρίχνουμε μερικά νερατζόφυλλα.
 
Εάν θέλουμε η συνταγή μας να είναι πιο παραδοσιακή, μπορούμε πριν τα ψήσουμε να τα πασπαλίσουμε και με λίγο σουσάμι.
Επόμενο άρθρο:
Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο

© 2023 Χαλκιαδάκης all rights reserved