Διατροφή

Μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο & οδηγίες ψησίματος - Εύα Παρακεντάκη

Ψήνουμε με αγάπη

Το δικό μου μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο , μοσχάρι ,αρνί και χοιρινό στην ψησταριά. 
 
Για τη μαγική σκόνη θα χρειαστώ :
1 κ.γ.καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. Τσίλι σε σκόνη
1 κ.γ.κύμινο
1 κ.γ.  ζάχαρη καστανή
1κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
1 πρέζα μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Τα ανακατεύω καλά και τα διατηρώ σε ένα βαζάκι στο ντουλάπι. Με τη μαγική σκόνη και ένα όξινο υλικό (χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού ή ξύδι ή lime ή ντομάτα ή γιαούρτι) και λίγο ελαιόλαδο μαρινάρω το κρέας 1 ώρα πριν το ψήσιμο.

Ξεκινώντας το ψήσιμο:

Αφήνουμε το κρέας που θα ψήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τη σωστή προετοιμασία και το άναμμα της ψησταριάς θα πρέπει να κάνουμε τα εξής:
Καθαρίζουμε την τη σχάρα, πριν από κάθε χρήση.

Λαδώνουμε λίγο τη σχάρα πριν αρχίσει να θερμαίνεται για να μην κολλήσει το κρέας. Εκτός αν έχουμε λαδώσει το ίδιο το κρέας πριν το τοποθετήσουμε πάνω στη σχάρα.

Αν ψήνουμε διαφορετικές πρώτες ύλες σε μία μεγάλη ψησταριά, τότε απλώνουμε τα κάρβουνα με διαφορετική πυκνότητα σε κάθε σημείο. Έτσι θα έχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία στο κάθε είδος και δεν θα καούν τα μισά και τα άλλα μισά θα είναι ακόμη ωμά.

Αν η ψησταριά είναι με κάρβουνο, ανάβουμε τα κάρβουνα τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τοποθετήσουμε το κρέας έτσι ώστε να πέσει η φωτιά και να «χωνέψουν» τα κάρβουνα. 

Αν η ψησταριά είναι υγραερίου χρειάζεται προθέρμανση 10-15΄πριν από το ψ’ησιμο
ΠΟΤΕ δε βάζουμε ρίγανη, θυμάρι από την αρχή του μαριναρίσματος , γιατί θα καεί και θα πικρίσει. Αφού κατεβάσουμε το κρέας πασπαλίζουμε.

Οποιοδήποτε κρέας και αν ψήνουμε, θα πρέπει να το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Έτσι θα μπορέσει να διατηρήσει τους γευστικούς χυμούς του καλύτερα και να αναδειχθεί γευστικά.
 
Ψήνουμε με αγάπη!

Όλοι έχουμε το δικό μας τρόπο . Έτσι είναι και με το ψήσιμο, το μόνο που έχει σημασία είναι το γευστικό αποτέλεσμα και πόση αγάπη έχουμε διοχετεύσει στην πρώτη ύλη.
 
Καλή Τσικνοπέμπτη!
Επόμενο άρθρο:
Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο

© 2023 Χαλκιαδάκης all rights reserved