Διατροφή

Φιλέτο με μανιτάρια και σάλτσα κονιάκ - Εύα Παρακεντάκη

Φιλέτο με μανιτάρια και σάλτσα κονιάκ
 
Υλικά (για 2 άτομα)
2 φέτες μοσχαρίσιου φιλέτου, πάχους 2 εκ.
250 γρ. μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
100 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ½ φλ. ζωμό βοδινού
200 ml κονιάκ 5 αστέρων
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα βραστά λαχανικά
¼ κουνουπίδι
¼ μπρόκολο
4 μικρά καρότα
Ελαιόλαδο
Λίγες σταγόνες λεμονιού και ξύσμα
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Εκτέλεση Φιλέτου
Αφήνουμε το κρεας εκτός ψυγείου για δυο ώρες πριν μαγειρέψουμε τα φιλέτα για να έρθουν στο εσωτερικό τους σε θερμοκρασία δωματίου και να ψηθούν σωστά. 
Βάζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά τη γκριλιέρα και την αφήνουμε λίγα λεπτά να κάψει καλά.
Δένουμε το φιλέτο μας με ένα σπάγκο φο΄τρνου για να του δώσουμε σχήμα.Αλείφουμε το φιλέτο με λίγο ηλιέλαιο,αλατίζουμε και το ψήνουμε 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Στο τέλος βάζουμε ένα κυβάκι βούτυρου πάνω στο φιλέτο σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να λιώσει.Αφαιρούμε το φιλέτο, το αφήνουμε
σε ένα πιάτο για να ετοιμάσουμε τα μανιτάρια μας.
.Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τα μανιτάρια μετά από ένα λεπτό ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο . Σε 3-4 λεπτά αφαιρούμε τα μανιτάρια στο πιάτο που έχουμε τα φιλέτα μας, πολύ σημαντικό είναι να κρατήσουμε το βούτυρο και το υγρό που άφησαν, μέσα στο τηγάνι μας.
Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι και όταν λιώσει εντελώς χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για να δημιουργηθεί μια πάστα βουτύρου με αλεύρι, που ονομάζεται roux (ρου).
Βάζουμε σιγά-σιγά το κονιάκ, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να ενσωματωθεί με το ρου και προσθέτουμε το ζωμό σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά. Όταν σε 3-4 λεπτά αρχίζει να πήζει ελαφρά η σάλτσα, προσθέτουμε το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ενώνουμε τη σάλτσα με τα μανιτάρια και τα φιλέτα και ρίχνουμε μέσα και τους ζωμούς που έχουν βγάλει στο πιάτο , ανακατεύοντας όλο το τηγάνι καλά για ένα περίπου λεπτό, ώστε να ξαναζεσταθούν όλα τα υλικά μαζί και να έχουμε ένα τέλειο μαγείρεμα του φιλέτου που είναι ανάμεσα σε medium rare και medium.
Σερβίρουμε με βραστά λαχανικά που έχουμε βάλει σε ένα μπολ και έχουμε ραντίσει με ελαιόλαδο,αλάτι θαλασσινό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τέλος πασπαλίζουμε λίγο φιστίκι Αιγίνης.
Επόμενο άρθρο:
Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο

© 2023 Χαλκιαδάκης all rights reserved