Ρομαντικό Δείπνο για του Αγίου Βαλεντίνου: Μια Ολοκληρωμένη Γαστρονομική Εμπειρία ❤️✨
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι η τέλεια αφορμή για να δημιουργήσουμε μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη αγάπη, ρομαντισμό και, φυσικά, απολαυστικές γεύσεις. Τι καλύτερο από το να ετοιμάσετε ένα σπιτικό δείπνο για το αγαπημένο σας πρόσωπο, φτιαγμένο με μεράκι και φροντίδα;
Σε συνεργασία με το IEK AKMH, τον Chef Λέανδρο Κοτσολλάρι και τους σπουδαστές Σοφία Δασκαλάκη, Aurora Sollaku και Δημήτρη Μαρκομιχελάκη σας προτείνουμε ένα πλήρες μενού που θα εντυπωσιάσει τον/την σύντροφό σας, συνδυάζοντας εκλεπτυσμένες γεύσεις και ατμόσφαιρα. Ξεκινάμε με μια ανάλαφρη και δροσερή σαλάτα κινόα με αβοκάντο, συνεχίζουμε με ένα ζουμερό φιλέτο μοσχαριού συνοδευόμενο από πουρέ πατάτας με τοματίνια και ολοκληρώνουμε με ένα βελούδινο cheesecake με φρούτα του δάσους.
Ετοιμάστε το τραπέζι, ανάψτε τα κεριά, βάλτε απαλή μουσική και αφήστε τις γεύσεις να κάνουν τη μαγεία τους! ✨💖
1ο πιάτο: Σαλάτα με τηγανιτή κινόα, κρέμα αβοκάντο, φρέσκα φύλλα σαλάτας ,γραβιέρα και βινεγκρετ μαϊντανού
2ο πιάτο: Fillet mignon με σπαστό πουρέ πατάτας και σάλτσα μοσχάρι
3ο πιάτο: Cheesecake με φρούτα του δάσους
🥗 Σαλάτα με Κινόα και Αβοκάντο
Κινόα - 200gr
Mix Σαλάτας - 100gr
Αβοκάντο - 2 ώριμα
Μαϊντανό - 2 ματσάκια
Μουστάρδα - 60gr
Λεμόνια – 6 τεμ.
Κρεμμύδι λευκό – 1τεμ.
Ελαιόλαδο - 150gr
Ζάχαρη - 50gr
Εκτέλεση
🔸 Προετοιμασία της κινόα
Βράζουμε την κινόα για 16-18 λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτη.
Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
🔸 Ετοιμάζουμε τη βάση της
σαλάτας
Πλένουμε καλά το mix σαλάτας και το τοποθετούμε σε ένα μπολ.
🔸 Φτιάχνουμε το κρεμώδες
αβοκάντο
Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το λιώνουμε με ένα πιρούνι μέχρι
να γίνει βελούδινη κρέμα. Προσθέτουμε αλάτι, φρέσκο χυμό λεμονιού και πιπέρι
για έξτρα νοστιμιά.
🔸 Ετοιμάζουμε το dressing
Σε ένα μπολ ή με ραβδομπλέντερ, χτυπάμε τα εξής υλικά:
Κρεμμύδι
Μουστάρδα
Ζάχαρη
Μαϊντανό
Χυμό από λεμόνια
🔸 Σταδιακά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο και αρωματικό dressing.
✨ Το dressing μας είναι έτοιμο να
συνοδεύσει τη σαλάτα! ✨
🥩 Fillet mignon με Σπαστό πουρέ
πατάτας και Σάλτσα μοσχάρι
Υλικά
Φιλέτο μοσχαριού – 1 kg
Πατάτες φρέσκες – 500gr
Κόκκινο κρασί – 500gr
Ζωμός βοδινού – 250gr
Τοματίνια – 100gr
Μαϊντανός – 1 μάτσο
Βούτυρο – 100gr
Εκτέλεση
🔸 Προετοιμασία του
φιλέτου
Κόβουμε το φιλέτο μοσχαριού σε μερίδες 200gr, το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε
θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας
μέχρι να πάρει ένα βαθύ, χρυσαφένιο χρώμα εξωτερικά.
🔸 Προετοιμασία του
πουρέ πατάτας με τοματίνια
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Τις
τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και τις βράζουμε σε χαμηλή φωτιά
μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε σε
ένα μπολ. Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε:
Τοματίνια κομμένα
Αλάτι & πιπέρι
Ελαιόλαδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ανακατεύουμε απαλά για να ενωθούν τα υλικά.
🔸 Προετοιμασία της
σάλτσας κόκκινου κρασιού
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το κόκκινο κρασί μέχρι να πάρει βράση. Το
αφήνουμε να μειωθεί στο μισό και στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό βοδινού.
Βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και
προσθέτουμε το βούτυρο για να δέσει η σάλτσα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι
& πιπέρι.
✨ Σερβίρουμε το ζουμερό φιλέτο με
τον αρωματικό πουρέ και περιχύνουμε με τη βελούδινη σάλτσα κρασιού. Καλή
απόλαυση! ✨
🍰 Cheesecake με Φρούτα του Δάσους
Υλικά
Κρέμα τυρί Φιλαδέλφεια – 300gr
Κρέμα γάλακτος – 150gr
Χυμός & ξύσμα λεμονιού – από 1 λεμόνι
Ζάχαρη – 185gr (για την κρέμα) + 70gr (για τη μαρμελάδα)
Μπισκότα – 200gr
Βούτυρο – 50gr
Φρούτα του δάσους – 330gr
Εκτέλεση
🔸 Βάση μπισκότου
Σπάμε τα μπισκότα μέχρι να γίνουν ψίχουλα και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο
βούτυρο. Τα στρώνουμε σε ένα βαθύ πιάτο ή ποτήρι και τα αφήνουμε να
σφίξουν.
🔸 Αφράτη κρέμα
cheesecake
Σε ένα μπολ προσθέτουμε την κρέμα τυρί, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη,
το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Χτυπάμε με σύρμα ή μίξερ μέχρι να
αφρατέψει.
Τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο να παγώσει και να
σταθεροποιηθεί.
🔸 Μαρμελάδα φρούτων
του δάσους
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε τα φρούτα του δάσους με τη ζάχαρη
και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Μόλις κρυώσει, τη
βάζουμε στο ψυγείο.
🔸 Σύνθεση &
Σερβίρισμα
✔️
Στρώνουμε τη βάση μπισκότου
✔️
Προσθέτουμε από πάνω την αφράτη κρέμα cheesecake
✔️
Ολοκληρώνουμε με τη δροσερή μαρμελάδα φρούτων του δάσους
✨ Απολαμβάνουμε ένα
απολαυστικό, δροσερό cheesecake! ✨