Xalkiadakis Logo
Συνταγές

Χοιρινό Κότσι με Γλάσο Μέλι–Πορτοκάλι, Ψητά Μήλα & Baby Πατάτες

Χοιρινό Κότσι με Γλάσο Μέλι–Πορτοκάλι, Ψητά Μήλα & Baby Πατάτες 

Ένα πιάτο που μοσχοβολάει γιορτές, χειμώνα και καραμέλα.

Το χοιρινό κότσι είναι από τα κομμάτια που αγαπούν τον χρόνο. Θέλει υπομονή, χαμηλή φωτιά και λίγη φροντίδα για να μεταμορφωθεί σε κάτι τρυφερό, ζουμερό και βαθιά αρωματικό. Εδώ ντύνεται με ένα λαμπερό γλάσο μέλι–πορτοκάλι και ψήνεται παρέα με μήλα, κράνμπερις και baby πατάτες· ένας ολόκληρος δίσκος φθινοπωρινής μαγείας.


Υλικά (για 4 άτομα)

  • 2 χοιρινά κότσια (περίπου 1 κιλό το καθένα)

  • 5 κ.σ. μέλι (κρυσταλλικό ή ανθόμελο)

  • Χυμός & ξύσμα από 2 φρέσκα πορτοκάλια

  • 2 κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά, για ελαφριά πικράδα)

  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

  • 1 κ.γ. κανέλα

  • 1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 1 κιλό baby πατάτες, πλυμένες (κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες)

  • 3 μεγάλα μήλα, κομμένα σε χοντρές φέτες με τη φλούδα

  • 100 γρ. αποξηραμένα ή φρέσκα κράνμπερις

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Φρέσκα κλαδάκια δεντρολίβανου


Εκτέλεση

1. Προθέρμανση

Ζεστάνετε τον φούρνο στους 170–180°C με αέρα. Το κότσι αγαπάει τη σταθερή, ήρεμη θερμοκρασία.

2. Το γλάσο

Σε ένα μπολ ανακατέψτε μέλι, χυμό & ξύσμα πορτοκαλιού, μουστάρδα, σκόρδο, κανέλα, γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι. Θέλουμε ένα ομοιογενές, αρωματικό γλάσο που θα «αγκαλιάσει» το κρέας.

3. Πρώτο άλειμμα

Αλείψτε τα κότσια με τη μισή ποσότητα από το γλάσο, φροντίζοντας να καλυφθούν παντού.

4. Το ταψί γεμίζει χρώμα

Τοποθετήστε τα κότσια σε μεγάλο ταψί. Γύρω τους μοιράστε τις baby πατάτες, τις φέτες μήλου και τα κράνμπερις.
Ραντίστε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε τις πατάτες.

5. Αργό ψήσιμο – Η καρδιά της συνταγής

Ψήστε για 1,5–2 ώρες.
Κάθε 20–30 λεπτά ξαναπερνάτε το κρέας με το υπόλοιπο γλάσο και ανακατεύετε απαλά πατάτες, μήλα και κράνμπερις για ομοιόμορφο καραμέλωμα.

6. Το φινάλε της καραμέλας

Στα τελευταία 10–15 λεπτά ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 220°C ώστε να πάρει το κότσι εκείνη την χρυσοκάστανη, τραγανή επιφάνεια που κάνει όλο το σπίτι να μυρίζει γιορτές.

Σημείωση: Επειδή το μέλι αρπάζει εύκολα, προτιμήστε χαμηλό ψήσιμο στους 170°C για μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερο αποτέλεσμα.

7. Ξεκούραση & σερβίρισμα

Αφήστε τα κότσια να «ηρεμήσουν» για 10 λεπτά.
Σερβίρετε με φρέσκο δεντρολίβανο και, αν θέλετε, λίγο επιπλέον ξύσμα πορτοκαλιού που δίνει σπινθηροβόλο άρωμα.


Το αποτέλεσμα

Τρυφερό κρέας που λιώνει, παιδικές πατάτες που έχουν τραβήξει όλο τον χυμό του ταψιού, μήλα που έγιναν σχεδόν μαρμελάδα και κόκκινες πινελιές από τα κράνμπερις. Ένα πιάτο που ζεσταίνει την καρδιά και το τραπέζι.


Καλή απόλαυση!


Επόμενο άρθρο:
Επιστροφή στα άρθρα
Διαβάστε επίσης:
Κοινοποίηση σε:
Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο

© 2023 Χαλκιαδάκης all rights reserved