Xalkiadakis Logo
Νέα

🌶 Η αγαπημένη Chef Ντίνα Νικολάου μας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά για αγαπημένες συνταγές!

🌶 Η αγαπημένη Chef Ντίνα Νικολάου μας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά για γρήγορες, εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές! 

🌶 Ας ξεκινήσουμε με αυτό το Κριθαρότο Με Τουρλού Λαχανικών & Φέτα το οποίο είναι για κάθε μέρα και κάθε περίσταση, με τόση νοστιμιά που δε θα μπορούν να αντισταθούν ούτε μικροί, ούτε μεγάλοι.



Προετοιμασία: 20΄  |       Mαγείρεμα: 20΄-25΄     |       Μερίδες: 4

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. κριθαράκι ολικής άλεσης

80 ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 κουτ. σούπας πελτέ

1 μελιτζάνα

1 κολοκύθι

½ πιπεριά κίτρινη

½ πιπεριά κόκκινη

½ πιπεριά πράσινη

120 ml γλυκό, σαμιώτικο κρασί

1.300 ml ζωμό λαχανικών

1 πιπερίτσα τσίλι

200 γρ. χρωματιστά ντοματίνια

50 ml πετιμέζι

40 γρ. βούτυρο

50 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη

150 γρ. φέτα

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένω τα λαχανικά και τα κόβω όλα σε μέτριους κύβους. Καθαρίζω το κρεμμύδι και το κόβω σε μέτριους κύβους. Ψιλοκόβω το σκόρδο και κόβω τα ντοματίνια στη μέση.

Σε μια κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρω για 2 λεπτά. Προσθέτω τον πελτέ και τον αφήνω να καβουρδιστεί για 1 λεπτό.

Ρίχνω όλα τα λαχανικά (μελιτζάνα, κολοκύθι, πιπεριές) και σοτάρω για 6-7 λεπτά ανακατεύοντας.

Αλατοπιπερώνω και προσθέτω το κριθαράκι. Ανακατεύω για 1' και σβήνω με το κρασί. Το αφήνω να βράσει και να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω το ζωμό.

Προσθέτω το τσίλι και το ζωμό σε 2 δόσεις και αφήνω να μαγειρευτεί για 25 λεπτά. Προσθέτω τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, το βούτυρο και την γραβιέρα και ανακατεύω. Ρίχνω το πετιμέζι και τη φέτα θρυμματισμένη.

Σερβίρω αμέσως.


🦐 Συνεχίζουμε με μία δεύτερη αγαπημένη συνταγή Κριθαρότο με Γαρίδες όπου μπορείς να το επιλέξεις και κατά την περίοδο της νηστείας.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


Καθαρίζω τις καραβίδες από τα κεφάλια και τα κελύφη και κρατάω χωριστά την ψίχα τους.

Βάζω σε μια κατσαρόλα το μισό από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το 1 κουταλάκι μαραθόσπορους και τον καβουρδίζω για 30 δευτερόλεπτα.

Ρίχνω τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες και τα καψαλίζω για λίγα λεπτά. Σβήνω με τα 100ml κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω τον ζωμό λαχανικών.

Αφήνω να βράσει για 5' , χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω το ζωμό να σιγοβράζει δίπλα μου.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ βάζω το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τους υπόλοιπους μαραθόσπορους και την πάπρικα και τα αφήνω να μοσχομυρίσουν.

Ρίχνω το κρεμμύδι, το φινόκιο, το σκόρδο και τις πιπεριές, αλατοπιπερώνω και σοτάρω για 2-3'.

Προσθέτω το κριθαράκι και το ανακατεύω για να «βραχεί» από το ελαιόλαδο και να ροδίσει ελαφρά.

Σβήνω τα 100ml κρασί και το αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνω 2 κουτάλες από τον ζωμό & μαγειρεύω το κριθαράκι με την τεχνική του ριζότο (αφήνω να απορροφήσει την μια δόση ζωμού πριν ρίξω την επόμενη).

Μαγειρεύω για 20 λεπτά και προσθέτω την ψίχα από τις γαρίδες. Συνεχίζω το μαγείρεμα (προσθέτω ζωμό κάθε φορά που στεγνώνει) για 5" ακόμη και προσθέτω τον μάραθο ή τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύω απαλά ραντίζω με λίγο ωμό ελαιόλαδο & σερβίρω στα πιάτα πασπαλίζοντας με λίγο πιπέρι ακόμη & σερβίρουμε!


👉 Βρείτε περισσότερες συνταγές στο https://www.kritharoto.gr/ και απολαύστε τα πιο νόστιμα πιάτα.

👌 Καλή απόλαυση!

Επόμενο άρθρο:
Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο

© 2023 Χαλκιαδάκης all rights reserved